Lakberendező tervek - Vázlattervi szakasz + hangulatajánlás dokumentumentáció


Vázlatos funkciótervezés és hangulatajánlás dokumentáció (ízelítő)


Előszó és tartalomjegyzék
Előszó és tartalomjegyzék
Az előszó fontos információkat közöl a vázlattervekről, felhívja a figyelmet egyes kitüntetett helyek megoldásaira, stb.
A tartalomjegyzék segíti a dokumentációban való eligazodást

Eredeti alaprajz (felmérés alapján készül)
Eredeti alaprajz
Lakberendezési tervezés esetén minden esetben lézeres távolságmérővel felmérésre kerül a tervezendő terület, még akkor is, ha építészeti alaprajzzal rendelkezik a tulajdonos. Elkészül a méretezett eredeti alaprajz, s ez lesz a későbbi tervezési munka alapja, ehhez képest alakulnak át a későbbi tervek.








Vázlattervi verzió
Vázlatterv (alaprajzi szintű) ált. 2-3 változatban
A vázlattervek az eredeti alaprajz alapján készülnek, a statikai szabályok betartásával (statikai szakvélemény) a térszervezési- és egyéb tulajdonosi igényeknek megfelelően, a lakberendezési elvárásokat és az optimális kialakíthatóságot szem-előtt tartva. A vázlattervek méretezés nélkül, de mérethelyesen készülnek.







Hangulati lap
Hangulati lap
Optimális esetben összevonható a hangulattervezés a vázlattervekkel. A hangulati lap a várható hangulatot mutatja be nem feltétlenül a betervezésre kerülő berendezési tárgyakkal. Alapja: az igényfelméréskor megbeszélt és körvonalazott hangulat.











Térbeli megértést segítő magyarázó skiccek
Térbeli megértést segítő magyarázó skiccek, szövegekkel
(minden szobához, akár több is)
Túlzó elvárás lenne, hogy az alaprajzi szintű vázlatterv alapján meg tudjon valaki hozni olyan fontos döntést, mint a lakás funkcionális elrendezésének kérdése. A kiválasztott vagy átgyúrt végleges vázlatterv a későbbi tervezési munka alapjául szolgál, tehát rendkívüli horderejű döntésről van szó. Ehhez ad segítséget a vázlatos szintű térbeli láttatás és a látványt magyarázó szöveges elemzés. "Vázlatos funkciótervezésnél" fekete-fehérben, "vázlatos funkciótervezés és hangulatajánlás" esetében színezetten. Ezek a vázlatos skiccek nem feltétlenül mérethelyesek, de betöltik funkciójukat: a térbeli megértés segítését.